Najsnažniji serijski proizveden Mercedes-AMG četiri-cilindrični motor

Sa snagom do 310 kW (421 KS), ovaj potpuno novorazvijeni Mercedes-AMG 2.0-litreni M 139 motor najsnažniji je turbo četiri-cilindrični serijski proizveden motor na svijetu. Mercedes-AMG je za čak 30 kW (41KS) nadišao prethodni najsnažniji motor M 133. Maksimalni okretni moment je također povećan sa 475 Nm na 500 Nm.

Sa specifičnom snagom po litri obujma od 155 kW (211 KS), novi Mercedes-AMG turbo motor visokih performansi može se usporediti s mnogim dobro poznatim motorima iz super automobila.

JEDAN ČOVJEK – JEDAN MOTOR Ovaj novi i vrlo učinkoviti agregat proizvodi se na inovativnoj proizvodnoj liniji u Affalterbachu, prema principu „jedan čovjek, jedan motor”.

Četverocilindraš, koji je dostupan u dvije izvedbe različitih snaga, osigurat će agilne performanse za kompaktne modele marke Mercedes-AMG: s 310 kW (421 KS) kao S-model i 285 kW (387 KS) u osnovnoj inačici.

Osim samim performansama, izraženima u brojkama, ovaj novi motor impresionira svojim trenutnim odzivom. Sad je krivulja okretnog momenta pažljivo uravnotežena (“torque shaping”): maksimalni okretni moment od 500 Nm (480 Nm u osnovnoj izvedbi) dostupan je u rasponu od 5000 do 5250 o/min (4750 do 5000 o/min u osnovnoj izvedbi). AMG-ovi inženjeri postigli su isporuku snage koja je slična atmosferskim motorima, za još uzbudljivije iskustvo vožnje. Inženjeri su također uspjeli realizirati dinamički rastuću krivulju momenta pri nižim okretajima motora, čime se poboljšala agilnost. Zahvaljujući većem okretnom momentu pri višim okretajima ovaj se motor rado vrti.

SPORTSKI MOTOR Visoki maksimalni broj okretaja motora (do 7200 o/min) potvrđuje da je M 139 sportski motor.

Novi motor u potpunosti se sklapa ručno. Na prvom katu MG-ove tvornice motora u Affalterbachu instalirana je potpuno novo projektirana proizvodna linija, u kojoj je Mercedes-AMG podigao princip „jedan čovjek, jedan motor” na sasvim novu razinu s Industry 4.0 metodama koje uključuju najnovija saznanja u ergonomiji, rukovanju materijalima, osiguraju kvalitete, održivosti i učinkovitosti.

U usporedbi sa sličnim poprečno ugrađivanim M 260 četiri-cilindričnim motorom u modelima ”35” ili s prethodnim M 133 motorom, novi Mercedes-AMG M 139 rotira se oko svoje okomite osi za 180 stupnjeva. To znači da su turbo punjač i ispušna grana sada pozicionirane straga, sa strane vatrozida kad se gleda odostraga. Time je usisni sustav pozicioniran sprijeda. Ova konfiguracija omogućuje najtanju moguću i aerodinamički povoljnu konstrukciju prednjeg dijela vozila. Nadalje, novi raspored omogućuje poboljšano usmjeravanje zraka s kraćim udaljenostima i manjim brojem skretanja – na usisnoj i ispušnoj strani.

Novi turbo punjač s dva vijka kombinira optimalni odziv pri niskim okretajima motora s većom snagom u gornjem rasponu okretaja. Nadalje, kućište turbine podijeljeno je u dva paralelna kanala. Zajedno su na sličan način podijeljene linije u ispušnoj grani, što omogućuje odvojeno usmjeravanja protoka ispušnih plinova do turbine.

VEĆI OKRETNI MOMENT Cilj je spriječiti da pojedinačni cilindri negativno utječu jedan na drugoga tijekom ciklusa opterećenja te poboljšati ciklus gasa. Rezultat je veći okretni moment pri nižim okretajima motora te ekstremno dobar odziv.

Osovine kompresora i turbina po prvi put imaju valjkaste ležajeve – kao i u vrhunskoj izvedbi AMG-ovog 4.0-litrenog V8 motora u 4-vratnom modelu AMG GT  Coupé. Valjkasti ležajevi smanjuju mehaničko trenje unutar turbo punjača na minimum. Time punjač spremnije reagira i brzo postiže maksimalnu brzinu do 169.000 o/min.

Za hlađenje turbo punjača, osim ulja i vode, koristi se svježi zrak. Usmjerava se na punjač kroz rešetku hladnjaka, preko pokrova motora koji je izveden kao deflektor zraka i zrak usmjerava ispod poklopca motora. Koncept se temelji na principima i iskustvu stečenom glede hlađenja interno ugrađenih turbo punjača u trenutačnim AMG 4.0-litrenim V8 motorima, počevši s modelom AMG GT iz 2014.

VAŽNO Kućište turbine ima integriranu izolaciju.

Takozvana konstrukcija s punim blokom motora (closed-deck) – poznata iz moto utrka – osigurava izvanrednu krutost uz malu masu te omogućuje maksimalne tlakove sagorijevanja do 160 bara. Područja oko cilindara uglavnom su puna, a pokrov uključuje samo manje kanale za rashladnu tekućinu i motorno ulje.

Promjena pozicije i lagano naginjanje ubrizgavača i sustav svjećica u glavi cilindra omogućili su značajno povećanje ispušnih ventila u odnosu na one koji se ugrađuju u prethodni motor M 133. Veći poprečni presjeci ispuha omogućuju da plinovi izlaze iz komora za sagorijevanje s malim gubitcima te smanje ukupni učinak ventiliranja klipova.

Učinkovitije hlađenje glave cilindara postignuto je brtvama glave s manjom visinom ugradnje i provrtom za hlađenje u blizini komore za sagorijevanje, u području između brtvi ispuha. Hlađenje je također poboljšano s bliskom geometrijom vodene košuljice, bržim protokom i optimiziranim volumetrijskim protokom.

OPTIMIZIRAN CIKLUS GASA Dvije bregaste osovine u glavi motora kontroliraju 16 ventila uz pomoć težinski optimiziranih klackalica. Namještanje bregaste osovine na usisnoj i ispušnoj strani omogućuje izvrstan odziv i optimizira ciklus gasa za svaku radnu točku.

Po prvi put, novi četiri cilindrični motor visokih performansi ima dvostupanjsko ubrizgavanje goriva. U prvom stupnju posebno brzi i precizni piezo ubrizgavači gorivo ubacuju u komore za sagorijevanje pri tlaku do 200 bara. Povremeno se rado o višestrukom procesu te ga prema potrebi kontrolira upravljački sustav motora. U drugom stupnju provodi se dodatno ubrizgavanje u usisnu granu uporabom solenoidnih ventila. To je potrebno kako bi se postigla visoka specifična snaga motora. Elektronički kontrolirana opskrba gorivom ima radni tlak od 6,7 bara.

Filozofija sklapanja „jedan čovjek, jedan motor” poznata je značajka marke Mercedes-AMG. Druga karakteristična značajka motora M 139 je AMG pločica na motoru koja nosi potpis tehničara koji je sklopio motor. Svi tehničari koji sklapaju ovaj novi četiri-cilindrični motor prošli su dodatnu iscrpnu obuku.

KRATKI PREGLED TEHNIČKIH PODATAKA

Mercedes-AMG
M 139 2.0 litreni turbo četiri-cilindrični motor
Zapremina 1991cm3
Provrt x hod 83,0 x 92,0 mm
Snaga 310 kW (421 KS) pri 6750 o/min

285 kW (387 KS) pri 6500 o/min

Maksimalni okretni moment 480 Nm između 4750-5000 o/min

500 Nm između 5000-5250 o/min

Maks. broj okretaja motora 7200 o/min
Odnos kompresije 9,0:1
Turbo punjač Jedan turbo punjač s dva vijka s kompresorom i kotačima turbine s valjkastim ležajevima
Maks. tlak prednabijanja 2,1 bar (S izvedba)

1,9 bar (osnovni model)

Priprema mješavine Kombinacija direktnog i ubrizgavanja u usisnu granu.

1.) Treća generacija višestrukog direktnog ubrizgavanja. Brzi i precizni piezo ubrizgavači ubacuju gorivo u komore za sagorijevanje pod visokim tlakom

2.) Dodatno ubrizgavanje u usisnu granu sa solenoidnim ventilima

Glava cilindara Dvije bregaste osovine, 16 ventila, podesive usisne i ispušne bregaste osovine, CAMTRONIC namještanje vremena otvaranje ventila za ispušnu bregastu osovinu
Maks. protok zraka 1200 kg/h (S izvedba)

1100 kg/h (osnovni model)

Masa motora (s tekućinama) 160,5 kg

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s