Deseta obljetnica sustava Attention Assist

Prije deset godina Mercedes-Benz je predstavio sustav upozorenja o pospanosti ATTENTION ASSIST koji može prepoznati tipične znakove umora i potaknuti pospanog vozača da se odmori. Za upozorenje se koristi prepoznatljiv simbol stilizirane šalice kave na instrumentnoj tabli. ATTENTION ASSIST sada je standardna oprema u svim modelima Mercedes-Benza.

STANDARD Kupcima je do sada isporučeno više od 14 milijuna Mercedes-Benz vozila sa sustavom ATTENTION ASSIST.

U Njemačkoj je prekomjerni umor uzrok oko 0,7 posto svih nesreća s osobnim ozljedama i oko 1,2 posto svih nesreća sa smrtnim slučajevima, pokazuju podaci njemačkog statističkog ureda za 2018. U bazi podataka o nezgodama GIDAS nije zabilježen nijedan nesretni slučaj Mercedes-Benzovog modela kojemu bi razlog bio prekomjerni umor.

Senzori sustava promatraju ponašanje vozača i mogu prepoznati – pogotovo na osnovu pokreta volana – ako vozač postane pospan. Ako sustav otkrije odgovarajuće znakove, emitira zvučni signal upozorenja i na zaslonu u instrumentnoj ploči trepće nedvosmislenu poruku: “PAŽNJA! POZOR! Napravite pauzu!”.

AKTIVNOST Sustav ATTENTION ASSIST je aktivan pri brzinama između 60 i 200 km/h.

ATTENTION ASSIST mjeri preko 70 parametara i procjenjuje ih kako bi otkrio pospanost. Ovo kontinuirano nadgledanje neophodno je za registriranje prelaska iz budnosti u pospanost i za pravovremeno upozoravanje vozača. Na temelju tih podataka ATTENTION ASSIST izračunava profil pojedinačnog vozača tijekom prvih nekoliko minuta svakog putovanja. Zatim se ovaj elektronički upravljački uređaj automobila uspoređuje s trenutnim podacima senzora i prevladavajućom situacijom u vožnji. Osim brzine i ubrzanja, sustav također registrira, npr. rad indikatora i papučica, kao i vanjske utjecaje.

Tijekom testova s gotovo 700 vozača automobila, Mercedes-Benzovi znanstvenici otkrili su da umorni vozači imaju poteškoća u zadržavanju preciznosti u voznoj traci. Prave male pogreške u upravljanju koje se često brzo i na karakterističan način ispravljaju. Ovaj se učinak može pojaviti u ranoj fazi pospanosti – obično prije nego što se pojave opasni mikro-snovi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s