Do 2039. Daimlerovi autobusi i kamioni bit će CO2 neutralni

Daimler Trucks & Buses, jedan od najvećih svjetskih proizvođača komercijalnih vozila, provodi održivu korporativnu strategiju i ima za cilj ponuditi nova vozila koja ne djeluju na CO2 u vožnji na tržištima Europe, SAD-a, Japanai drugih ključnih tržišta do 2039.

Daimler Trucks stječe iskustvo s električnim kamionima od 2010. godine, a od 2017. prvi je mali serijski električni kamion na tržištu i u rukama kupaca: laki teretni kamion Fuso eCanter. Više od 140 eCanter-a već je u službi za korisnike u gradovima širom svijeta, uključujući New York, Tokio, Berlin, London, Amsterdam, Pariz i Lisabon. Teretni kamion Mercedes-Benz eActros, s dometom do 200 km, kupci u Njemačkoj i Švicarskoj intenzivno koriste u sklopu eActros “flote inovacija”. Prva primopredaja kupcu bila je 2018.

Potpuno električni Mercedes-Benz eCitaro, koji se već serijski proizvodi u pogonu u Mannheimu od 2018. godine, nudi gradovima i pružateljima javnog prijevoza mogućnost prelaska svoje flote na lokalnu vožnju bez emisija. Danas eCitaro već radi u gradovima kao što su Berlin, Hamburg, Oslo i Ystad. Vozila eCitaro također su isporučena u Luksemburg i Švicarsku. Od 2021. godine eCitaro će na tržište izaći s baterijom sljedeće generacije, a u drugoj polovici 2020. s solid-state baterijama (litij-polimernim baterijama). Od 2022. stiže i pogon na takozvane gorivne ćelije na bazi vodika koji omogućuje napajanje akumulatora visokog napona.

Daimler više od 30 godina radi na pogonskim tehnologijama zasnovanim na vodiku. Do danas su vozila s pogonom na gorivne ćelije proputovali više milijuna kilometara, demonstrirajući prodajnost ovog koncepta pogona. Ipak, u sektoru komercijalnih vozila postoje vrlo specifični izazovi, kao što su životni vijek. Tehnologije baterijskih električnih i vodikovih pogona nude različite prednosti ovisno o namjeni i stoga se međusobno nadopunjuju, a odlučujući kriterij za kupce kamiona i autobusa su dakako ukupni troškovi vlasništva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s