Ekološka ravnoteža modela Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC

Model Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC upravo je uspješno prošao provjeru utjecaja na okolišod 360 °. Rezultate je sveobuhvatno potvrdio njemački TÜV Süd. Provjera okoliša temelji se na ekološkoj ravnoteži u kojoj se utjecaji automobila na okoliš ispituju tijekom cijelog životnog ciklusa, od kopanja sirovina do proizvodnje i uporabe te eventualnog zbrinjavanja. U tom pogledu, EQC 400 4MATIC ima koristi od neprekidnog rada bez emisija i velike učinkovitosti električnog pogona.

CJELOŽIVOTNI CIKLUS Samo procjena cjelokupnog životnog ciklusa vozila pruža realističnu sliku o njegovom utjecaju na CO2.

Mercedes-Benz redovito provodi ovu takozvanu provjeru okoliša, koja uzima u obzir sve aspekte zaštite okoliša, još od 2005. Proračuni se temelje na udaljenosti od 150.000 do 300.000 kilometara, ovisno o segmentu. U slučaju EQC-a to je 200.000 kilometara. Tijekom eksploatacije, ovisno o izvoru struje, električna vozila mogu nadoknaditi početno veće emisije CO2 koje nastaju tijekom proizvodnje. Ako je kupac u stanju upravljati električnim vozilom samo s obnovljivim izvorima energije, emisije CO2 u usporedbi s vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem smanjuje se do 70 posto tijekom životnog ciklusa.

U slučaju električnih vozila, uglavnom zbog složenosti izrade akumulatora, cca. 51 posto ukupne emisije CO2 u životnom ciklusu nastaje već tijekom faze proizvodnje. Još 49 posto ili približno otpada u operativnu fazu, stoga je presudno koja se energija koristi u fazi proizvodnje i kasnije uporabe.

Mercedes-Benz ima za cilj postići proizvodnju neutralnu na CO2 u vlastitim europskim pogonima od 2022. Tijekom radne faze, vozač već može utjecati na to kako izgleda ekološka ravnoteža vozila – ovisno o izvoru energije koji se koristi za ponovno punjenje.

Eko balans, a posebno ravnoteža CO2, u skladu s tim varira prilikom ispitivanja cjelokupnog životnog ciklusa Mercedes-Benza EQC s prijeđenih 200.000 kilometara. Trenutno se tijekom njegove proizvodnje emitira 16,4 tone CO2. Ako se baterije pune iz EU miksa, to dodaje dodatnih 16 tona. Sve u svemu, emitirana količina CO2 je tada 32,4 tone. Međutim, ako se snaga za ponovno punjenje dobiva iz obnovljivih izvora, tijekom životnog ciklusa emitira se samo dodatnih 0,7 tona CO2. Ukupna emisija CO2 tada je 17,1 tona CO2: korištenjem čiste energije za punjenje baterija CO2 otisak EQC-a može se gotovo prepoloviti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s