U Londonu iznajmljuju Smartove kao bicikle

car2go2

Muče se Osijek i njegova uprava, ali i drugi hrvatski gradovi već nekoliko mjeseci s iznajmljivanjem bicikala i razrađivanjem sustava preuzimanja vraćanja, naplate, servisiranja, zaštite,….. Dječje bolesti je dobro što ranije preboljeti, ali se protiv nekih dobro i cijepiti, točnije učiti na tuđim iskustvima i greškama.

Daleko smo još, naravno, od Londona i njegovog sustava javnog prijevoza ili sustava iznajmljivanja bicikala, a već su nam odmakli korak dalje i po vrlo sličnom principu iznajmljuju automobile. Pametno su odabrali Smartove. Suradnja Daimlera i Europcara simpatično nazvana car2go na londonskom je području (Islington i Sutton) prisutna od kraja prošle godine. Zbog velike potražnje sustav za koji dan proširuju u još sedam dijelova grada na oko 250 četvornih kilometara i na raspolaganje stavljaju čak 500 Smartova. Za razliku od biciklističkih sustava Smartovi nisu parkirani na jednom mjestu, već pretplatnici putem interneta mogu locirati slobodna vozila, a prislanjanjem pretplatničke kartice ulaze u vozilo i nakon unošenja PIN-a koriste ga gdje i koliko žele i trebaju. U cijenu od 35 penija po minuti korištenja uključeno je gorivo, osiguranje, cestarina i parkiranje. Svakim je danom sve više poklonika ovakvog načina korištenja automobila, pa se sustav iz Londona proširio i na Birmingham i još 17 gradova u svijetu. Trenutno je na car2go pretplaćeno preko 375.000 korisnika, a na raspolaganju im je 7.300 vozila. Za London je odabran Smart mhd koji po prijeđenom kilometru ispušta samo 98 grama CO2, opremljeni su automatskim mjenjačima, start-stop sustavom, navigacijom i klima uređajem. Koliko je odabir bio pametan potvrđuje činjenica da je korisnika car2go sustava na ulicama Londona svakim danom sve više. Jednostavno su izračunali da im se ne isplati posjedovati vlastiti automobil plaćati ulazak u grad, troškove održavanja i posjedovanja, a ipak se nisu odrekli luksuza korištenja automobila.

car2go1
Dok se mi mjesecima patimo s desetak bicikala, London koristi 500 Smartova. Tko zna, možda car2go prepozna potencijal i u našem tržištu i uskoro gradovima bezbrižno počnemo krstariti Smartovima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s