Novi papamobil za novog Papu

papamobil1

Kao i većina državnika i Pape su oduvijek trebale moćna i sigurna vozila. U tridesetim godinama prošlog stoljeća Papa Pio XI se vozio u Mercedesu Nuerburg 460 Pullmanu, u šezdesetima Papa Pavao VI vozio se nakratko u Fordovim limuzinama, a Mercedesov niz se nastavio s Papom Ivanom XIII i 300D Landauletom i Pavlom VI 600 Pullmanom i 300SEL. No, nakon atentata na papu Ivana Pavla II 13. svibnja 1981., papamobil je dobio ovo popularno ime i postao posebno sigurna krstarica. Za razliku od drugih štićenih osoba, ovdje su stručnjaci na posebnoj kušnji jer Papa je tijekom vožnje posebno izložen velikom broju ljudi, a time i laka meta potencijalnih atentatora. Više vozila je načinjeno u zemljama koje je Papa posjećivao poput Land Rovera u Engleskoj i Stara u Poljskoj, no, Mercedes i njegov Guard odjel s vremenom su postali omiljeno vozilo Papa i njegovih sigurnosnih službi. Prvo su to bili papamobili na osnovi G-klase, a današnji modeli se temelje na modelima ML-klase.
Papa mora biti vidljiv i na sigurnom. Zato Papamobil uvijek ima debela, neprobojna stakla koja se po potrebi mogu i otvoriti ako Papa, tijekom vožnje kroz masu vjernika, želi nekoga blagosloviti. Izvana je to i jedini vidljivi detalj, a nevidljivo i manje poznato je da je vozilo otporno na sve poznate puščane i pištoljske kalibre, na detonacije eksplozivnih naprava, najvjerojatnije, poput ostalih top sigurnosnih Mercedsovih modela, ima vlastite zalihe zraka za slučaj biološko-kemijskog napada i mnoštvo drugih sigurnosnih sustava o kojima se izvan strogo čuvanih pogona može samo nagađati. Iako je posljednji isporučen krajem prošle godine Papi Benediktu XVI, dolazak novog Pape, dolazak novog ML-a i nove sigurnosne spoznaje Mercedesovih sigurnosnih stručnjaka bile su razlog za isporuku novog papamobila Papi Franji prije nekoliko dana u Vatikanu. Osobno ga je isporučio Dieter Zetsche, čelni čovjek Daimlera i Mercedes automobila, istaknuvši kako je svaki papamobil izazov, ali i ponos djelatnicima Mercedesa koji ga izrađuju. Papa Franjo novo bi vozilo trebao koristiti već krajem mjeseca na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru. Na ovaj je način nastavljena suradnja dulja od osamdeset godina, a primopredaja je bila prilika i za razgovor o opredijeljenosti Mercedes za održivi razvoj, zaštitu okoliša i povećanje sigurnosti na cestama, kao i o socijalnim inicijativama u zemljama proizvođačima. Posebno je istaknuto kako je Mercedes samo u 2013. i 2014. godini u razvoj i istraživanje usmjerio gotovo 11 milijardi eura, od čega polovinu u zelene tehnologije. Uz to u prošloj godini Mercedes je donirao 58 milijuna eura raznim neprofitnim organizacijama i socijalnim projektima širom svijeta.

papamobil2
Ukoliko ne budete krajem mjeseca vidjeli novi papamobil u Riu, propušteno možete nadoknaditi u muzejima Svete Stolice u Vatikanu ili u Mercedes-Benzu u Stuttgartu gdje su izloženi dosadašnji papamobili.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s