Sigurnija vuča prikolice

M-Klasse

Vrijeme je godišnjih odmora, a podneblje u kojem živimo donosi brojna klimatska iznenađenja, pa smo nerijetko svjedoci ozbiljnih nesreća izazvanih burom i sličnim specifičnim vjetrovima. Ponekad i vozači zaborave da vuku prikolicu, pa završe u zoni problema s većim ili manjim posljedicama
Prikolica koja se voza od jedne do druge strane ne samo da ugrožava kombinaciju automobil-prikolica, nego i druge sudionike u prometu. “Riblji rep” je ime za te oscilacije, koje, ovisno o trenutnim uvjetima vožnje, mogu doći do kritičnog stupnja kada se auto i prikolica više ne mogu držati pod kontrolom, što rezultira ozbiljnom nezgodom. Zahvaljujući Mercedesovom sustavu imena TrailerStabilityAssist vožnja s prikolicom postaje lakša i prije svega sigurnija. Sustav može brzo detektirati “riblji rep” i poduzeti odgovarajuće akcije, a ima svoje korijene u ESP – elektroničkom programu stabilnosti.
Zato je važno na vrijeme otkriti takve oscilacije i djelovati na njih,a upravo TSA unaprijeđuje stabilnost vozila koje vuče prikolicu. TSA je još jedna Mercedesova inovacija, posebna funkcija ESP-a s kojim dijeli sistem senzora koji prepoznaju kretnje vozila, te poduzimaju protumjere aktiviranjem kočnica na prednjem lijevom i(li) desnom kotaču. U većini slučajeva to je dovoljno da bi se zaustavilo ljuljanje a time i opasnost. Ako je “plesanje na cesti” izrazito ozbiljno, aktivirat će se sve četiri kočnice da bi se brzina smanjila ispod opasne.
Činjenica da taj sustav radi vrlo osjetljivo i u dvije faze predstavlja dvostruku korist: TSA uzima u obzir početni stupanj prije nego što postane kritično i vozilo se može dovesti pod kontrolu nježnim, korektivnim pritiskom na kočnicu prednjih kotača. TSA će prilagoditi brzinu vozila samo ako je dodatno kočenje neophodno za stabiliziranje vozila i prikolice, a to do prinosi udobnosti vozača i putnika. Kontrolna lampica na instrument ploči obavještava vozača kada se poduzima korektivna akcija. TSA je svoj debi doživio u S klasi serije W 221, potom je dodan specifikaciji M klase, te sukcesivno nakon toga i u ostalim modelima.
Vi samo trebate odlučiti je li prioritet kamp kućica ili čamac i uživati u odmoru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s