Uvjerljiva pobjeda Unimoga u kategoriji specijalnih vozila

unimog1

Kao i u životu, tako i u automobilskom (kamionskom) svijetu ono što je dobro ne treba mijenjati, tek ponekad malo osuvremeniti. Nastao je 1974. kao radno vozilo za potrebe građevinara, cestara i drugih kojima klasični kamioni nisu bili od pomoći. Danas je simbol neuništivosti, maksimalne upotrebljivosti i noćna mora konkurencije. Zove se Unimog. Mercedes-Benz Unimog.


Nakon što je prošla generacija bila u proizvodnji punih deset godina, Mercedes se ove godine odlučio za potpuni redizajn unutrašnjosti i vanjštine Unimoga. Uz to, ugrađeni su motori najnovije generacije koji zadovoljavaju Euro VI ekološke norme uz ponudu snage do čak 300 konjskih snaga. Motori su mudro smješteni metar iza kabine čime se dobilo na praktičnosti i stabilnosti, a olakšan je i servisni pristup. Kabine nove generacije su prostranije u odnosu na prethodnika, a bogata oprema olakšava posao u ekstremnim uvjetima kojima je Unimog namijenjen. Sustav nadzora tlaka u gumama je također potpuno redizajniran, a rukovanje maksimalno pojednostavljeno. Uz to su ponuđeni unaprijed definirani programi za cestu, pijesak i loše ceste, čime se vozilo u nekoliko trenutaka prilagođava uvjetima i spremno je za nastavak akcije. Promjene na vanjštini su najuočljivije na maski hladnjaka, odbojniku i svjetlosnim sklopovima. Kao i na dosadašnjim modelima sve je podređeno funkcionalnosti i izdržljivosti jer uvjeti u kojima Unimog radi nisu nimalo prijateljski i nimalo jednostavni. No, za Unimog to nije ništa novo jer već četiri desetljeća prolazi tamo gdje drugi odustaju, odnosi pobjede na ekstremnim natjecanjima i rješava i najsloženije probleme. I nova je kabina prilagođena radu u najtežim uvjetima od pustinjske oluje do snježne vijavice. Vjetrobran je posebno dizajniran kako bi vozač imao maksimalnu preglednost nad terenom i priključenim radnim strojevima kojih u ponudi Unimoga ima nekoliko stotina. Dijelom su građevinski, dijelom za održavanje cesta i objekata oko njih, pa sve do onih specijalnih za vatrogasce i druge specijalne službe. S obzirom na broj konfiguracija i mogućnosti opremanja, Unimog je jedinstven u svijetu.

unimog2
Prepoznali su to i čitatelji ugledne revije „Off Road“ koji su Unimoga proglasili najboljim za ovu godinu u kategoriji „Specijalnih vozila“. „Off Road“ ovo natjecanje provodi još od 1982., a u ukupno trinaest kategorija natjecalo se čak 53 proizvođača sa 125 vozila. U glasovanje se uključilo čak 74.000 čitatelja koji su odabrali najbolje. Pobjeda Unimoga bila je uvjerljiva kao i njegovi dosadašnji rezultati. U kategoriji Specijalna vozila uvjerljivo prvo mjesto osvojio je s čak 31,1 posto glasova. Stoga, kada vidite Unimog u akciji na cesti ili nekom od gradilišta, ili ne daj Bože požarišta, naklonite se jednom i jedinom , nepobjedivom – Unimogu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s