G-klasa službeno vozilo švicarske vojske

g14
Nakon zahtjevnog testiranja, švicarska vojska je između četiri kandidata izabrala G klasu kao svoje buduće terensko vozilo. Švicarci ostaju na tragu dosadašnjeg odabira jer su proteklih dvadesetak godina koristili Puch 230GE, austrijskog brata Mercedesove G klase. Prije donošenja ovako važne odluke, jer ipak se radi o 4.189 vozila, potencijalni su kandidati testirani u ekstremnim uvjetima švicarskih Alpa, te na posebno uređenim poligonima.


Nakon svega odabran je Mercedes G 300CDI zahvaljujući suvremenoj robusnoj tehnologiji koja je prilagođena svakodnevnoj upotrebi i pojednostavljena za potrebe vojske. G klasa se još jednom iskazala na teškim terenima u uvjetima potpunog opterećenja ljudima i opremom, a jedna od prednosti je bila i bogata ponuda izvedbi i motora, te razina opremljenosti čime se mogu zadovoljiti sve transportne potrebe vojske poput švicarske. U ponudi su izvedbe 4×4 i 6×6, te karoserijske inačice od potpuno zatvorene, preko pick-up verzije, pa sve do kabine/šasije uz motore i prijenose po želji kupca. Iako je već desetljećima na cestama i izvan njih G klasa se nije puno promijenila. Barem na prvi pogled. Značajne promjene događale su se ispod lima, ugrađivani su najsuvremeniji motori, pogoni i elektronski sustavi koji su omogućili da G klasa cijelo vrijeme bude na vrhu. Švicarska vojska se odlučila za izvedbu 4×4 300CDI koja će u većem dijelu biti isporučena kao zatvoreni četverosjed, dok će oko četvrtine od ukupno 4.189 komada biti posebne izvedbe za specifične potrebe. Pokretat će ih provjereni šestcilindarski OM642 dieselski agregat sa 184 konjske snage i 400 Nm okretnog momenta spregnut s petstupanjskim automatskim mjenjačem. Zbog specifičnosti terena odabrani su kotači 265/70R16 koji u kombinaciji s pogonom i elektronskim sustavima jamče svladavanje i 100-postotnih uspona.

g13
G klasa je ovime još jednom potvrdila zašto je omiljeno vojno i policijsko vozilo (koriste ga i HV i MUP), redoviti sudionik akcija specijalnih postrojbi i cijenjeni partner sigurnosnih službi. Naime, u ponudi su i posebne blindirane izvedbe kojima se u specifičnim situacijama koriste svjetski državnici i druge štićene osobe, a ukoliko želite pokazati svoj stil i moć na raspolaganju su vam luksuzno opremljene AMG izvedbe kojima ćete iznenaditi mnoge.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s