E-klasa od rujna dolazi s prvim 9-stupanjskim automatskim mjenjačem

E-Klasse, E 350 4MATIC, Limousine Avantgarde, (W 212), 2012
U Stuttgartu kao da ne spavaju. Noviteti dolaze takvim tempom da ih je teško pratiti. Na tragu ekološke osviještenosti, smanjenja potrošnje i povećanja učinkovitosti, a nakon serije novih motora BlueTEC generacije, na red su došli mjenjači.
Svjetsku je premijeru doživio prvi 9-stupanjski automatski mjenjač s konverterom okretnog momenta namijenjen vozilima premium segmenta. Ugrađen je u E350 BlueTEC koji je time postao najučinokvitiji šestcilindarski diesel u segmentu. Zahvaljujući novom mjenjaču potrošnja je pala na samo 5,3 litre na 100 kilometara, odnosno 5,5 litara u karavanskoj inačici, uz emisiju CO2 od 138 odnosno 144 g/km. Većim brojem stupnjeva prijenosa smanjeno je naprezanje, a time i potrošnja motora, emisija štetnih plinova i buke, a povećana razina komfora. Buka je u E klasi u konačnici niža za čak 4 dB što je značajno postignuće. Brojke postignute novim 9G-Tronic mjenjačem su fascinantne jer pri brzini od 120 km/h u „devetoj“ motor se okreće samo 1.350 puta minuti, u zoni visokog okretnog moneta i izvrsne učinkovitosti. Istovremeno mjenjač je spreman i za motore s okretnim monetom preko 1.000 Nm čime će se moći zadovoljiti potrebe cjelokupne Mercedesove game. Prilagođen je stražnjem i pogonu na sve kotače, kao i Hybrid i Plug-inHybrid pogonima. Novi je mjenjač uz uštede u potrošnji i emisiji CO2 donio i uštede na težini i broju dijelova, a sve je nadzirano najnovijom generacijom mjenjačkog softwarea.


Sve navedeno plod je iskustva duljeg od pedeset godina i preko 22 milijuna osobnih automobila s Mercedesovim znakom s ugrađenim automatskim mjenjačima. Dosadašnji 7G-Tronic dokazao se u svim Mercedesovim modelima i u najtežim uvjetima uključujući i službene Safety Car automobile Formule 1. Bez posebnih preinaka bio je ugrađen u SL i SLS AMG modele koji u kritičnim trenucima predvode kolonu najbržih bolida današnjice. Kada će 9G-Tronic u Safety Car još ne znamo, ali znamo da je već dostupan za E350 BlueTEC u limuzinskoj i karavanskoj izvedbi s očekivanim isporukama u rujnu i to bez posebne doplate.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s