260 automobila za vožnju unutar pogona

Charge@Work
Daimler AG ovih dana ostvaruje novi projekt mobilnosti s nultom emisijom štetnih plinova. U svakodnevnu upotrebu kreće čak 260 automobila pokretanih električnom energijom, a namijenjeni su vožnjama unutar samih pogona i komunikaciji među njima. U okolici Stuttgarta se nalazi pet velikih Mercedesovih tvornica u Möhringenu, Sindelfingenu, Mettingenu, Untertürkheimu i Böblingenu. Od sada će Mercedesovi zaposlenici za odlazak u drugu tvornicu koristiti 220 komada Smarta ForTwo Electric Drive i 40 A klasa E-cell. Dio je to projekta „charge@work“ kojim bi se ostvarile značajne uštede na gorivu, ali i doprinijelo zaštiti okoliša.
Osobito je zanimljiva maksimalna jednostavnost korištenja, naime uz ovih 260 automobila u uporabu kreće i 170 stanica za punjenje raspoređenih po Mercedesovim tvornicama i oko njih, tako da zaposlenici dolaskom na odredište spajaju automobile na električnu mrežu i pune ih za radnog vremena. Time su ostvarene i uštede vremena jer nisu više potrebni odlasci na benzinske postaje, točenje goriva, čekanje računa, njihova računovodstvena obrada i ostalo. Procjene su da će navedena vozila zadovoljiti poslovne i privatne potrebe zaposlenika jer, primjerice, Smart ForTwo Electric Drive razvija 55 konjskih snaga, iz mjesta do 100 km/h ubrzava za 11,5 sekundi i dostiže najveću brzinu od 125 km/h. Doseg s jednim punjenjem je 145 kilometara što bi sve trebalo biti i više nego dovoljno za potrebe ovog zanimljivog projekta.

Charge@Work
„Charge@work“ projekt je tek jedna od četrdeset inicijativa u sklopu programa „LivingLabBWemobil“ koji se bavi električnom mobilnošću. Udružuje preko stotinu partnera u štutgartskoj regiji, a uživa potporu i resornog ministarstva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s