Proizvodnja nove C-klase na 4 kontinenta


Početak 2014. Mercedes-Benz proživljava u znaku nove C klase. Nakon spektakularnog predstavljanja na Salonu u Detroitu, aktivnosti su vraćene na europsko tlo u iščekivanju ožujka i genevskog Salona automobila.
U sklopu priprema prva C klasa proizvedena je ovih dana u pogonu u njemačkom Bremenu. Prva od nove generacije, ali samo nastavak uspješnog niza kojeg čini preko 8,5 milijuna C klasa do sada isporučenih kupcima u obliku dosadašnjih modela. Ipak, nova C klasa je specifična jer je prvi Mercedes-Benzov model koji će se proizvoditi istovremeno na četiri kontinenta.

Za američko tržište stizat će iz pogona u američkoj Tuscaloosi, proizvodit će se u glavnom gradu Kine Pekingu, East Londonu u Južnoafričkoj Republici, te u njemačkom Bremenu. Ulogu supervizora nad cjelokupnom proizvodnjom imat će upravo pogon u Bremenu u koji je Daimler uložio preko milijardu eura, polovinu iznosa ukupno uloženu u proizvodnju najnovije generacije C klase. Dio je to strategije razvoja do 2020. koju prate brojni novi modeli, a tržište je prihvatilo kroz dvoznamenkaste poraste na ljestvicama prodaje i obaranje rekorda na mnogim tržištima. Preko milijarde uloženih eura u pogon u Bremenu također je dio dalekosežnog planiranja budućnosti, čime bi Bremen postao središte produkcije i centar nadležnosti za mnoge vanjske pogone Mercedes-Benza. Pogon u Bremenu ima tradiciju dugu 75 godina, od čega 35 godina u proizvodnji Mercedes-Benz automobila. Tijekom prošle godine u pogonu je proizvedeno preko 316.000 vozila, a uz sve tri karoserijske inačice C klase izrađivani su i E coupe i cabriolet, GLK, SLK i SL. Pogon upošljava preko 12.700 ljudi što ga čini najvećim u regiji s bogatom industrijsko tradicijom. Upravo tradicija povezuje bremenski pogon i C klasu koja nastavlja uspješni niz započet 1982. modelom 190, tada najmanjim Mercedesom u ponudi, kojeg su naslijedili uspješni modeli C klase počevši od 1993., pri čemu je posljednja samo generacija lansirana 2007. prodana u preko 2,2 milijuna primjeraka. Izrađivana je kao limuzina, karavan i coupe.

14C95_001
Nova C klasa napravila je veliki odmak u tehničkom i tehnološkom smislu po prvi puta ponudivši najnovija dostignuća, do sada u pravilu rezervirana za S i E klasu, i u modelu srednjeg premium segmenta. Mercedes-Benz IntelligentDrive implemetiran je u novu C klasu, tako da su AttentionAssist i CollisionPreventionAssist Plus sustavi postali dio serijske opreme, čime je nova C klasa zauzela sigurnosni vrh u segmentu. Očekuje se kako će zauzeti i prodajni vrh jer se radi o modelu koji se među ljubiteljima Mercedesa u pravilu s nestrpljenjem očekuje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s