Mercedes-Benz Klassik – Nove nagrade u čak šest kategorija


Jedan od najpoznatijih magazina koji se bave oldtimerima – Motor Klassik i ove je godine organizirao izbor najboljih, tradicionalno u nekoliko kategorija. Ovogodišnji Motor Klassik Award obilježio je Mercedes-Benz i njegovi veterani, jer od ukupno devetnaest kategorija u kojima su dodijeljene nagrade, čak šest je pripalo Mercedesu.


Pet nagrada otišlo je konkretnim modelima iz bogate automobilske povijesti Mercedes-Benza, a posebno je zanimljivo da su nagradama ovjenčane gotovo sve automobilske ere. Nagrađene su srebrne strijele W25 i W196R koje su svojedobno dominirale natjecateljskom scenom, legendarni SSK, 300SL (W198) i neuništiva G klasa. Svaki od ovih modela obilježio je jedno razdoblje bogate, 120 godina duge natjecateljske povijesti.
Prvo među njima obilježio je SSK (Super Sport Kurz) dizajniran 1926., pokretan šestcilindraskim motorom koji je razvijao 225 konjskih snaga, a karakterizirala ga je kratka šasija prilagođena brdskim utrkama. Upravo njima dominirao je Rudolf Caracciola i 1930. i 1931. osvojio Europsko brdsko prvenstvo.


U kategoriji Classics 1947-1961 najboljim je (uz BMW 507 s identičnim brojem glasova) proglašen 300SL (W198), legendarni Gullwing, automobil snova tog vremena. Klasik s fascinatnom aurom u coupe varijanti proizveden je od 1954. do 1957. u samo 1.400 primjeraka, a naslijedio ga je 300SL Roadster. Upravo legndarniCoupe 300 SL, uz 190 SL i 300SL roadster smatraju se i najboljom investicijom u klasične automobile. Ova tri modela zauzimaju najbolja mjesta prema Historic Automobile Group International (HAGI) i smatraju se kapitalnim investicijama. Ne čudi, jer je na aukciji u sklopu Goodwood Festival ofSpeed natjecateljski Mercedes-Benz 196R kojim je JuanManuel Fangio osvojio njemački i švicarski Grand Prix1954. prodan za fascinatnih 31,6 milijuna američkih dolara. Ovo mu je donijelo i titulu u kategoriji AuctionCars.

Po drugi puta nagradu je u kategoriji Budućih klasika odnijela G klasa, off-roader koji se proizvodi od 1979. do danas u gotovo neizmijenjenom obliku.

Mercedes-Benz Typ 300 SL CoupÇ, 1954

Osim automobila nagrađen je i Mercedes-Benzov sustav rezervnih dijelova koji sadržava preko 55.000 rezervnih dijelova za praktički sve modele iz Mercedesove povijesti. Zahvaljujući sustavu stalne potpore i dostave unutar 24 sata, čitatelji MotoKlassika ovom su Mercedesovom odjelu dodijelili nagradu Best Brand.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s