C klasa – jedan od najučinkovitijih automobila na svijetu

Mercedes-Benz C 250 BlueTEC, Avantgarde, Diamantweiss metallic,

Nova Mercedes-Benz C klasa postavila je nove standarde u brojnim kategorijama i s razlogom ponovno postala najtraženiji model u Mercdesovoj ponudi. Zahvaljujući novom konceptu konstrukcije, visokoučinkovitim pogonskim agregatima i odličnoj aerodinamici izdigla se u sam vrh i smatra se jednim od najučinkovitijih automobila današnjice. Potvrdio je to i TüVSüd, te Novoj Mercedes-Benz C klasi izdao Enviromental Certificate sukladno normi ISO 14062.

Neovisni stručnjaci TüVSüd valorizirali su napore Mercedesovih stručnjaka koji su uz ostalo postigli da nova C klasa bude preko 100 kilograma lakša u odnosu na dosadašnji model. Ovaj je značajni rezultat dijelom postignut racionalnijim konstruiranjem, ali i značajnijim udjelom aluminjai drugih lakih materijala u izradi karoserije, odnosno opremanju automobila. Rezultat je lakše ubrzavanje automobila uz potrošnju manje goriva, ali i lakše zaustavljanje, te sporije trošenje kočnica, manje zagađenje, te manje rasipanje energije. U zamišljenom životnom ciklusu od 200.000 kilometara nova Mercedes-Benz C klasa emitira oko 10 posto manje CO2 u odnosu na dosadašnji model, a u usporedbi s modelom iz 2007. razlika je čak 28 posto. Koeficijentom otpora Cd 0,24 nova je C klasa u limuzinskoj izvedbi postavila potpuno novi standard u svojoj kategoriji. Osim manje potrošnje niži otpor zraka donosi i nižu razinu buke, ugodnije putovanje, ali i sporije umaranje vozača, a time i sigurniju vožnju.

Pri vrednovanju dosega nove CklaseTüVSüd je uzeo u obzir i činjenicu da je 95 posto ukupne mase ovoga automobila moguće reciklirati, a u njega je ugrađeno 52 komponente ukupne mase 49,3 kilograma proizvedene od visokokvalitetne reciklirane plastike. Time je i udio recikliranih komponenti u odnosu na dosadašnji model povećan za 23 posto. Pri dodjeli certifikata u obzir je uzeta i činjenica da je u novi model ugrađeno 76 komponenti (ukupne mase  26,3 kilograma) izrađenih od prirodnih materijala što je čak 55-postotni napredak u odnosu na prethodni model.

Mercedes-Benz C 300 BlueTEC HYBRID, (W205), 2013

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s