UR:BAN – vizija gradova sa sigurnijim prometom


Inicijativa UR:BAN (njemački akronim za urbane prostore) utemeljena je 2012. i uz podršku njemačkog Ministarstva ekonomije i tehnologije cilj joj je olakšati prometovanje gradskim ulicama svim kategorijama sudionika. Uz Daimler AG inicijativu aktivno podržava tridesetak uglednih partnera iz raznih sfera života.


Ono što Daimler, a osobito Mercedes-Benz primjenjuje na svojim vozilima pri projektiranju svih sigurnosnih sustava sukus je UR:BAN inicijative – ranim otkrivanjem izbjeći prometnu nezgodu. Kompleksne situacije prometovanja gradskim ulicama zahtijevaju vrhunsku koncentraciju jer osim uobičajenih radnji vezanih za upravljanje vozilom, potrebno je voditi brigu o pješacima, biciklistima, djeci, kućnim ljubimcima, vozilima javnog prijevoza, dostavljačima i mnogim drugima koji čine mozaik gradske vreve.

Mercedes-Benz je razvio sustav sigurnosnog kočenja koji detektira pješake, bicikliste i druge sudionike u prometu koji se nalaze pokraj ili ispred vozila i u neposrednoj su opasnosti zbog vozačeve dekoncentracije.

U tom slučaju automobil sam usporava ili potpuno staje kako bi se izbjegao kontakt koji može imati katastrofalne posljedice. Bogata Mercedeseova iskustva ugrađena u sigurnosne sustave, kao i u S klasu koja je sposobna prometovati bez aktivnog sudjelovanja vozača izvrsna su osnova za razvijanje većih i dostupnijih mjera kojima bi se, za početak, gradovi učinili mjestima sigurnog prometovanja. Bazirali bi se, baš kao i inteligentna S klasa na sustavu kamera koje bi trodimenzionalno pokrivale područje oko vozila i radarskih sustava kojima bi se pratili smjerovi i brzine drugih sudionika u prometu.

Iako se ulaganja u ovakve projekte čine astronomskima, dalekosežno ona donose uštede kroz manje odštetnih materijalnih i nematerijalnih zahtjeva, manje dana bolovanja, te u konačnici nemjerljivog osjećaja sigurnijeg življenja.

Mercedes-Benz upravo zbog toga nastavlja s razvojem novih sustava, među kojima u završnu fazu ulazi pomoć pri promjeni voznog traka kroz koju će dosadašnji nadzor mrtvog kuta i upozorenje na druge sudionike u prometu biti dodatno unaprijeđeni. Očekuje se da će omogućiti potpuno sigurnu promjenu voznog traka čak i u uvjetima gradske gužve.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s