Obljetnice: 40 godina prvog petcilindraša


Prošlo je točno četrdeset godina otkako je Mercedes tada popularnu seriju 115 opremio petcilindarskim dieselskim agregatom. Revolucionarno rješenje uzburkalo je automobilski svijet a 240D 3.0 postao prvi serijski automobil s petcilindarskim motorom.


Stroke/8, kako su popularno nazivali seriju 115, postao je najsnažniji i najbrži dieselski automobil na svijetu, a motor je razvijao tek 59 kilowatta, odnosno 80 konjskih snaga. Iz perspektive današnjih motora performanse su bile loše, ali 1974. ovo je bio „avion“. Za ubrzanje iz mjesta do 100 km/h trebao je 19,9 sekundi, a dostizao je najveću brzinu od 148 kilometara na sat. U kombinaciji s automatskim mjenjačem ubrzanje je trajalo 20,8 sekundi, a najveća brzina je bila nešto lošija – 143 km/h.

Jasno je i da se iskoristivost ne može mjeriti s današnji pogonskim agregatima, naročito uzmemo li u obzir činjenicu da je potrošnja bila preko deset litara diesela na 100 kilometara.

Ipak, ovaj je motor otvorio novo poglavlje automobilske povijesti i utro put brojnim motorima koji su uslijedili sve do današnjih dana.

Tadašnji Auto Zeitung i Auto Motor und sport su ga preporučivali i onima koji nisu ljubitelji diesela i tvrdili kako se njime možete upustiti u brzi promet bez straha da ćete biti smetnja drugima. Mercedes je između 1974. i 1976. proizveo 53.690 ovih motora, a serija 115 dostigla je 945.206 komada pokretanih diesel motorima. Petcilindarski diesel Mercedes je kasnije koristio i u nekim dostavnim vozilima, a od 1978. i u S klasi 300SD (serija 116) gdje je uz pomoć turbopunjača razvijao 111 konjskih snaga.


Ne treba zaboraviti ni da je izvedenica ovoga motora ugrađena u sportski prototip C111 II D kojim su na talijanskoj stazi Nardo četvorica vozača unutar 60 sati oborili čak 16 tadašnjih rekorda, od čega 13 u dieselskim kategorijama. Motor je razvijao 190 konjskih snaga, a prosječnom brzinom od 250 km/h dokazali su da dieselski agregati mogu puno više od pokretanja lokomotiva i kamiona, što se u protekla četiri desetljeća i potvrdilo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s