Novi Sprinter – U godinu dana postao najuspješniji


Prije točno godinu dana, u srpnju 2013. na tržište je lansiran novi Mercedes-Benzov Sprinter. Do kraja svibnja ove godine, samo u Europi i Sjevernoj Americi, prodano je 134.000 komada (godinu ranije 116.000) i sprinter je zauzeo čvrste vodeće pozicije na tržištima mnogih zemalja. Na domaćem, njemačkom tržištu Sprinter bilježi fenomenalni tržišni udio od čak 30 posto.


Kako bi zadovoljili ogromne zahtjeve tržišta, sprinteri u ovom trenutku izlaze iz dva njemačka pogona u Düsseldorfu i Ludwigsfeldeu. Iz Düsseldorfa svakodnevno stiže preko 700, a iz Ludwigsfeldea preko 200 Sprintera i odlaze na tržišta preko 130 zemalja.

Zanimljivo je da dvije trećine proizvodnje Sprintera odlazi izvan granica Njemačke.

U ova dva pogona, te u razvoj novog modela Mercedes-Benz je uložio preko 300 milijuna eura, a s obzirom na knjige narudžbi koje popunjavaju i kraj godine, jasno je da će se radilo u mudroj i kvalitetnoj investiciji.


Podsjetimo, prva generacija Sprintera se pojavila 1995. i revolucionarno promijenila tržište dostavnih vozila jer je tadašnji Sprinter bio prvi van sa serijski ugrađenim ABS sustavom, 2002. bio je prvi van s ESP-om, koji je četiri godine kasnije evoluirao u adaptivni ESP.

U devetnaest godina postojanja postao je top seller s preko 2,7 milijuna prodanih primjeraka.

Sprinter je postao i globalno vozilo jer osim u spomenutim njemačkim pogonima proizvodi se i u Charlestonu u Južnoj Karolini, Gonzalaz Catanu u Argentini, Fuzhou u Kini i Nižnjem Novgorodu u Rusiji, te postao temelj Mercedes-Benzove strategije „Vansgoes global“.


Novi Sprinter je lani bio i prvi van koji je zadovoljavao Euro VI normu o emisiji štetnih plinova koje tijekom vožnje u minimalnim količinama ispušta u atmosferu zahvaljujući BlueTec tehnologiji i SCR sustavu ubrizgavanja AdBlue aditiva u ispušne plinove. Uz prosječnu potrošnju od 6,3 litara na 100 prijeđenih kilometara, te prosječnu emisiju od 167 g/km, što su izvrsni rezultati s obzirom na njegovu veličinu, Sprinter je s razlogom pobrao i brojne ekološke nagrade. Dostupan je s četverocilindarskim i šesterocilindarskim dizel agregatima u rasponu snage od 95 do 190 KS.

U ponudi je i 1,8 litarski turbočetverocilindraš s pogonom na prirodni plin i izravnim ubrizgavanjem, snage 156 KS, također s Euro VI certifikatom.

Uz to, Sprinter je opremljen brojnim sigurnosnim i asistencijskim sustavima koji vožnju čine lakšom, sigurnijom i jednostavnijom, među kojima je i sustav stabilizacije pri udarima bočnog vjetra. Najštedljiviji je u klasi ne samo kroz prizmu potrošnje goriva već i kroz troškove održavanja i servisne intervale podignute na 60.000 kilometara. U unutrašnjosti nudi obilje detalja i sustava preuzetih iz Mercedesovog bogatog osobnog programa čime postaje ugodno i udobno radno mjesto bez obzira u kojem dijelu svijeta upravljali njime.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s