Najbolje farove na svijetu ima obnovljena CLS klasa

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (C 218) 2014
Vidjeti i biti viđen jedno je od osnovnih pravila cestovnog prometa. Ne u smislu paradiranja nekim kultnim gradskim okupljalištem, već doista vidjeti sve ispred i oko sebe i na vrijeme biti uočen od drugih sudionika u prometu. Tako su i automobilska svjetla kroz povijest evoluirala od fenjera do današnjih čuda tehnike, a na vrhu je opet Mercedes-Benz s najnovijom generacijom LED svjetala u obnovljenoj CLS klasi.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (BR 218) 2014

Mercedesov Multibeam LED sustav svjetala ugrađen u novi CLS sastoji se od 24 snažne svjetleće diode kojima upravlja elektronika, pa širinu, usmjerenost i snagu svjetlosnog snopa prilagođava uvjetima na cesti.

Mercedes-Benz je usavršio sve dosadašnje ideje realizirane u svijetu rasvjete, te ih kvalitetno uklopio u Multibeam LED sustav koji je ugrađen u novog CLS-a. Elektronika s četiri kontrolne jedinice automatski podešava intenzitet, duljinu i širinu svjetla preciznije nego do sada, brzinom od 100 kontrola u sekundi.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (BR 218) 2014

 

U rad sustava su uključene i kamere, te navigacijski sustav, od kojih Multibeam povlači podatke i upravlja svjetlosnim snopom primjerice u zavojima i prije no što vozač vidi zavoj.

Zahvaljujući podacima iz kamere, adaptivnog tempomata i navigacije, sustav nadzire i intenzitet prometa, te razinu svjetla i trenutno se prilagođava stanju.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (BR 218) 2014

 

Nema potrebe za gašenjem dugih svjetala jer ne ometaju ostale sudionike u prometu i snop se nailaskom vozila iz suprotnog smjera automatski skraćuje.

Sustav je zapravo logični slijed svega što je Mercedes-Benz već ugradio u svoja vozila u želji da osigura maksimalnu vidljivost i uočljivost i u najtežim prometnim uvjetima. Podsjetimo, još tamo 1991. ugradili su prva xenonska svjetla u prototip F100, a već 1995. serijski u E klasu. Četiri godine kasnije CL je bio opremljen bi-xenonskom tehnologijom, a u ovom stoljeću gotovo da nije bilo godine bez neke inovacije na polju automobilskih svjetala. E klasa je 2003. imala aktivna svjetla, 2004. je sustav usavršen, prilagođen bi-xenonskim svjetlima i uz corneringlight ugrađen u CLS-a. S klasa je 2005. imala aktivnu pomoć u sustav NightView, a potom su E i S klasa dobivale nove, sve bolje sustave nadzora svjetlosnog snopa, njegove snage i prilagodbe drugim sudionicima u prometu. Svjetsku premijeru LED tehnologija doživjela je 2010. upravo u CLS-u, a iste su godine E i S klasa dobile nova xenonska svjetla s temperaturom boje nabližom onoj dnevnog svjetla. Prošle je godine E klasa već imala visokoučinkovita LED svjetla s potrošnjom od samo 34 watta, a nova je S klasa postala prvi automobil u kojemu su potpuno napuštene klasične žarulje sa žarnom niti i u cijelosti je rasvjeta prepuštena LED tehnologiji.


Iz svega je jasno da je Mercedes-Benz odavno proniknuo u sve tajne mraka, a vozaču ostaje samo da se udobno smjesti i pokrene svoj Mercedes. I bi’ svjetlo!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s