Umjesto lokomotive manevarke – Mercedes!

U 400 2-Wege / Road-Railer Euro V

Kao i nebrojeno puta do sada Mercedes je ponudio savršeni odgovor na jedan od problema suvremenog transporta. Umjesto često ekološki neprihvatljivih manevarskih lokomotiva za manevriranje vagonima ponudili su novi cestovno-željeznički Unimog koji udovoljava Euro VI ekološkoj normi. Predstavljen na Innotransu u Berlinu, vodećem svjetskom sajmu za sektor željezničkog prometa, prvi iz nove generacije Unimoga je predan tvrtki Sasol GmbH iz Brunsbüttela. Tvrtka s oko 600 zaposlenih glavninu svoje logistike obavlja željeznicom. U 423 Unimog će se u manevriranju vagonima-cisternama priključiti cestovno-željezničkom Unimogu U 400 kojeg Sasol koristi posljednjih deset godina.


Ovim ulaganjem, Sasol, proizvođač masnih alkohola i njihovih derivata, i vrlo pročišćene gline, šalje pozitivan ekološki signal. Uz već poznati cestovni Unimog, novu eru ekologije Mercedes sada donosi i na željezničke tračnice.

EMISIJA Euro VI motori izbacuju manje čestica i dušikovih oksida i do 90 posto u usporedbi s Euro V, a u usporedbi sa motorima iz 1990., emisija iz komercijalnih vozila je smanjena između 88 posto i 98 posto.

Također, povećana je učinkovitost motora, što omogućava znatne uštede goriva i poboljšava ravnotežu okoliša. Nadalje, trošak nabave Unimoga za manevarske operacije je daleko manji nego što je kupnja manevarske lokomotive, a i troškovi održavanja su niski. Snaga motora Unimoga U 423 je 170 kW (231 KS), a cestovna verzija s Euro VI motorima je predstavljena 2013.

U 423 Rangierer / Shunting
Unimog U 423 koji je isporučen Sasolu ima Lane Keeping sustav s CAN bus kontrolom sigurnosti koji je nedavno razvio Zagro. Time se osigurava sigurno držanje vozne trake i odgovara najnovijim sigurnosnim propisima. Kontrolna jedinica komunicira s baznim vozilom, a kočioni sustav vagona opskrbljuje posebni Unimogov pneumatski sustav kapaciteta 1.750 l/min, uz 425 litre volumena spremnika zraka.

TEŽINA I TERET Unimog U 423 sa 3000 mm međuosovinskog razmaka ima bruto masu od 13.000 kg. U manevarskim poslovima može povući teret do 1000 tona.

 

U 423 Straßenbahn / Tram

Veliki kapacitet vuče s relativno niskom težinom vozila postiže zahvaljujući povoljnom koeficijentu trenja između gume i čelika. Kompaktne dimenzije osovina osiguravaju da cestovno-željeznički Unimog ne treba poseban željezničku opremu. Posebnim pretvaračem momenta riješen je problem trajnosti spojke i kvalitetnog prijenosa okretnog momenta motora. Za potrebe Sasola, Unimog se brzo može prebaciti sa ceste na tračnice i obrnuto, a korištenjem ove prednosti znatno se smanjuje vrijeme manipulacije vagonima.

U 423 2-Wege / Road-Railer Euro VI

Uz to, iz kabine Unimoga daleko je bolja preglednost prometne situacije u odnosu na lokomotivu, a vrhunska oprema čini radni dan pravim zadovoljstvom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s