Novi napredak u razvoju prednjih svjetala


Mercedes-Benz kao pionir automobilske tehnologije ponovno pomiče svjetlosne granice. Umjesto 24 LED diode u modulu svjetala na CLS-u, uskoro će 84 LED-ice pružiti još bolje svjetlo i još veću sigurnost tijekom noći. U srednjoročnom razdoblju, LED će omogućiti optimalno osvjetljenje ceste pri svakoj brzini i u svim prometnim uvjetima – bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu.

Revoluciju je 2013. probudila nova S klasa koja je opremljena s oko 500 LED-ica zaduženih za sve svjetlosne funkcijeu automobilu i više uopće nema klasične žarulje. Ove godine multibeam LED svjetla na novim CLS modelima podigla su standarde svojom preciznošću. Statistike pokazuju koliko je važno imati kvalitetna i precizna svjetla, jer noću se rizik od nesreća drastično povećava. Noću, naime, gine pet puta više pješaka nego danju. Iako noćnoj vožnji na otvorenoj cesti pripada samo 20 posto od ukupne kilometraže, 40 posto svih fatalnih nesreća dogodi se upravo ovdje tijekom noći (izvor: Bast, njemački Savezni ured za ceste i promet). Više od 120 godina Mercedes-Benzove tehnologije prednjih svjetala osiguravaju konstantan napredak koji će u bliskoj budućnosti dobiti i novo poglavlje, ugradnjom LED dugih svjetala visokog dometa. Ova duga svjetla koriste LED diode visokih performansi za osvjetljavanje ceste i prometnih situacija na udaljenostima preko 600 metara bez nadolazećeg prometa i vozila ispred. Za razliku od sadašnjih „laserskih svjetala“, LED tehnologija postiže bolje rezultate uz znatno niže troškove.

VRHUNSKI Nova tehnologija omogućuje da Mercedes-Benz iskoristiti zakonski dopuštenu razinu osvjetljenja u Europi gotovo do maksimuma.

Kada je riječ o broju piksela, kao i kod digitalnog fotoaparata isto vrijedi i za LED svjetala: što više to bolje. Veći broj pojedinačno kontroliranih piksela, omogućava bolju kontrolu i prilagodbu različitim uvjetima. Visoka rezolucija omogućuje povećanje kako preciznosti, tako i sjaja. Mercedes-Benz će uskoro predstaviti multibeam LED prednja svjetla koja sadrže 84 LED diode, što omogućuje još veću razlučivost izlaznog svjetla. To će drugim sudionicima u prometu osigurati bolju zaštitu od zasljepljivanja, uz poboljšano osvjetljenje ceste ispred za vozača.

Moguće je slobodno konfigurirati distribuciju svjetla, te sve funkcije Intelligent Light sustava u potpunosti provesti na digitalni način i bez ikakvih mehaničkih pogona. To će osigurati bogatstvo novih, prilagodljivih svjetlosnih funkcija koji će učiniti noćnu vožnju još sigurnijom za vozača i druge sudionike u prometu.

Partneri u ovom projektu su Infineon, Osram, Fraunhofer Gesellschaft IZM, Hella i Daimlerovu LED tehnologiju su razvili u projektu pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva za obrazovanje i istraživanje (BMBF) i treba biti instaliran i testiran u Mercedes-Benzovom eksperimentalnom vozilu 2015.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s