Retro: Auti koji su postavljali standarde industrije kroz 130 godina


Od izuma automobila brand Mercedes-Benz je oblikovan snažnim vrijednostima i idejama sažetima u „Najbolje ili ništa“. Mercedes-Benz Classic dokazuje to i svojom pojavom na ovogodišnjoj izložbi Rétromobile u Parizu između 4 i 8. veljače. Za jubilarno 40. izdanje ovog specijalističkog okupljanja posvećenog klasičnim automobilima, slogan je “Prošlost ipak ima budućnost” (francuski : “Lepasséatoujoursun future”). Kontinuitet velikih vrijednosti branda stavlja Mercedes-Benz Classic u središte pozornosti.

Mille Miglia 2012 Best Off

Bit će prikazana vozila iz svih razdoblja, svako sa svojom osebujnom i snažnom povijesnom pričom. Među njima su i Mercedes-Benz 540 K Streamliner (W 29) i Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé (C 217), demonstratori tradicionalnog inovativnog inženjeringa, snage i užitka putovanja uz vrhunsku udobnost. Ilustrirajući jedinstvenu povijest inovacije sportskih automobila i intenzivnu interakciju između Motorsport odjela, istraživanja i proizvodnje bit će izloženi Mercedes-Benz 300 SL Racing prototype (W 194), Mercedes-Benz C 111 eksperimentalno vozilo i najnoviji Mercedes-AMG GT (C 190) sportski automobil visokih performansi.

Ove dvije teme ističu kako trajna vrijednost, ideje, inovacije i vizija čine Mercedes-Benz brand. Rezultat? Automobili koji su postavljali standarde kroz gotovo 130 godina – kako u njihovom vremenu tako i daleko šire.

Izrađen 1938., Mercedes-Benz 540 K Streamliner je jedinstveno vozilo s izvanrednim svojstvima. Najupečatljivije je vješto izvučeno aerodinamično tijelo, što je već desetljećima, s koeficijentom otpora od samo 0,36 top vrijednost za cestovnog vozila. U kombinaciji sa snažnim motorom može dostići maksimalnu brzinu od 185 km/h. Također je postavio mjerila u udobnosti na dalekim putovanjima. Streamlinerov trenutni ekvivalent je Mercedes-Benz S-klase Coupé. Ona prenosi vrijednosti inovacija, dizajna, aerodinamike, pogonskog sustava i udobnog putovanja na najvišoj razini, od prošlosti do modernog doba i u budućnost.

INOVACIJE Sva tri sportska automobila koja će biti prikazana na Rétromobile 2015. su produkt Mercedes-Benzove karakteristične kulture inovacija.

Dovršen 1953. godine, 300 SL racing prototip s aluminijskom karoserijom i gullwing vratima razvijen je iz uspješnog bolida iz 1952. Revolucionarno konceptno vozilo iz ranog poslijeratnog razdoblja ističe se laganom konstrukcijom, aerodinamičnim rješenjima, učinkovitošću i velikom pouzdanošću. Iz 1969. godine datira futuristički C 111 koji je korišten za testiranje novih pogonskih sustava i materijala. Pokreće ga rotacijski motor utemeljen na principu razvijenom od strane Felixa Wankela. Jedan primjerak je izgrađen i s naizmjeničnim V8 motorom kako bi istražio potencijal ove tehnologije u high-performance sportskim automobilima. Obojana u narančastu poznatu kao “weißherbst” (Rose vino), karoserija je načinjena od laganih stakloplastičnih vlakana. C 111 je u svojim kasnijim izvedenicama postavio razne svjetske rekorde, međutim, nikada nije ušao serijsku proizvodnju. Za razliku od Mercedes-AMG GT otkrivenog 2014. koji je već dostupan. Nudi prvoklasne performanse na stazi, a pogodan je i za svakodnevnu upotrebu. Poput svojih poznatih prethodnika, GT postavlja najviše estetske standarde za sportske automobile.

Mercedes-AMG GT (C 190) 2014

Mercedes-Benz S 65 AMG Coupe´(BR 217), 2014

Na ovogodišnjem Rétromobile više od 500 vozila će biti izloženo u dvorani 1 izložbenog centra Porte de Versaillesna preko 46.000 četvornih metara, a organizatori očekuju oko 100.000 posjetitelja. Aukcijske prodaje klasičnih automobila vodećih međunarodnih aukcijskih kuća kao što je Artcurial su jedan od vrhunaca opsežnog programa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s