Dvadeseti rođendan ESP-a

Portrait Frank-Werner Mohn

U ožujku 1995., Mercedes-Benz je predstavio elektronski program stabilnosti ESP®. Uz sigurnosni pojas, zračne jastuke i ABS, ovaj Daimlerov izum je daleko najznačajniji sigurnosni sustav suvremenih osobnih automobila i tijekom godina je pomogao spasiti živote nekoliko tisuća ljudi. ESP® je u međuvremenu postao obvezna oprema novih osobnih automobila u Europi od studenog 2011. godine.

Niz Mercedes-Benzovih inovacija provlači se kroz cjelokupnu povijest, pa se tako prisjećamo ABS-a (1978.) i kontrole ubrzanja/proklizavanja (1985.) čime je Mercedes-Benz prvi počeo elektroničkim sustavima kontrolirati dinamičke procese vožnje. Sljedeći korak dogodio se 1995. godine kada su  dodatnim senzorima koji prepoznaju smjera namjere vozača (senzor kuta upravljača) i da li auto klizi bočno (senzor lateralnog ubrzanja), ili je u procesu rotiranja oko svoje ili oko vertikalne osi (senzori rotacije) objedinjeni u jedinstveni sustav elektronskog programa stabilnosti ESP®.

STANDARD Od ožujka 1995. ESP inovacija je ugrađena kao standard na S 600 (C 140) Coupé, a nekoliko mjeseci kasnije našao je primjenu i u limuzinskoj S-klasi (W 140) i SL Roadsteru (R 129). V12 modeli imali su sigurnosni sustav kao standard, dok je za V8 modele u početku bio dostupan kao opcija.

 

Međutim, 1997. švedski je test vozač premašio kritične granice vozne dinamike nove A klase tijekom naglog manevra izbjegavanja (los test), a ono što se na prvu činilo kao poraz, za Mercedes-Benz postalo je trijumf. Tvrtka je ugradila ESP kao standardnu ​​opremu najprije u A-klase, a zatim u sve svoje modele. Svi ostali proizvođači morali su slijediti Mercedes, što su potvrdile i direktive od strane Europskog parlamenta i Vijeća od 13. srpnja 2009. kada je ESP® postao obavezna oprema svih osobnih automobila i lakih gospodarskih vozila novoregistriranih u EU od studenog 2011.

“Uz sigurnosnog pojasa, zračni jastuk i ABS, ESP je daleko najznačajniji sigurnosni sustav modernih osobnih automobila”, naglašava prof dr Thomas Weber, član Upravnog odbora Daimler AG i odgovoran za istraživanje i razvoj. Uvođenje ESP®-a bio je značajan korak prema smanjenju stope nesreća.

ESP® (Electronic Stability Program)

 

IZBJEGNUTE NESREĆE Prema procjenama istraživača njemačkog osiguranja udruge (GDV), da su svi automobili bili opremljeni programom stabilnosti svake se godine u Njemačkoj oko 37.000 nesreća s ozljedama i 1100 nesreća sa smrtnom posljedicom moglo u potpunosti izbjeći ili njihove posljedice značajno smanjiti.

SPAŠENI ŽIVOTI ESP je u svojih dvadeset godina već pomogao spasiti živote tisućama ljudi diljem Europe.

ESP® pomaže vozaču u situacijama u kojima gubi kontrolu nad vozilom. Ako otkrije kritičnu situaciju, aktivira kočnice na jednom ili više kotača prema situaciji i zahtjevima. Osim toga, ako sustav otkrije da je to potrebno, smanjuje okretni moment motora i automatski prilagođava situaciji. Na ovaj način, ESP pomaže vozaču da stabilizira vozilo posebno u zavojima i pri naglim manevrima.

Grundfunktion ESP beim Übersteuern

DODATNE FUNKCIJE U dva desetljeća ESP® je kontinuirano poboljšavan. Ključni korak bilo je uvođenje električnog serva, pa od 2005. ESP i putem upravljača pomaže u stabilizaciji vozila. U skladu s “Intelligent Drive” filozofijom Mercedes-Benza, ESP uključuje brojne pod-funkcije i služi kao osnova za daljnje sustave pomoći. To su: Adaptivna kočnica koja proširuje funkcije ESP® s praktičnim Hill-Start Assist sustavom i HOLD funkcijom koja automatski sprječava nenamjerno kretanje naprijed ili natrag; Lane Keeping Assist koji onemogućava nenamjernu promjenu trake vozeći preko pune crte i ako se otkrije opasnost od sudara; Blind Spot Assist koji može pridonijeti izbjegavanju predstojećeg bočnog sudara u zadnji trenutak, ili smanjivanju posljedica nesreće; nadzor stabilnosti prikolice koji aktivno prigušuje oscilirajuće njihanje primjenom kočnice na prednjim kotačima pojedinačno i naizmjence, i(li) usporava vučno vozilo u kritičnim brzinama; DSR je u stanju održavati sporu ručno podesivu brzina vozila na zahtjevnom spustu; Dynamic cornering Assist djeluje ako ESP® senzori registriraju tendenciju podupravljanja; Crosswind Assist stabilizira vozilo pri udarima bočnog vjetra i onemogućava napuštanje vozne trake.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s