Izbjeglice i azilanti stažiraju u Daimleru

Daimlerov projekt pomoći za izbjeglice i tražitelje azila je uspio. Gotovo svih 40 sudionika prvog programa će dobiti ponude od agencija za privremeno zapošljavanje za daljnji rad u industriji, trgovini ili obrtištvu, ili će dobiti priliku za strukovno obrazovanje pri Daimleru. “Mi smo jako zadovoljni s rezultatom. Postigli smo naš cilj utirući ljudima put na tržište rada za gotovo sve sudionike. Ovaj uspjeh potvrđuje našu odluku da Daimler preuzme dio društvene odgovornosti i podrži društvenu i profesionalnu integraciju izbjeglica”, kaže Wilfried Porth, član Upravnog odbora Daimler AG odgovoran za ljudske resurse i radnie odnose.

Novi tečajevi će početi na Daimlerovim lokacijama diljem Njemačke u narednim tjednima i mjesecima. U Rastattu je početkom ožujka stažiranje započelo 20 pripravnika, a oko 300 izbjeglica će u Daimleru biti primljeno na praksu u raznim tehničkim funkcijama u prvom polugodištu 2016. Slijedit će stažiranje za komercijalne funkcije, a više stažiranja se planira za drugu polovicu godine.
Daimler također nudi 50 dodatnih mjesta za učenje za izbjeglice.

KONKRETNO Tvornice i podružnice grupe Evo Bus ponudile su nedavno stažiranje, entry-level usavršavanjei naukovanje za mlade izbjeglice.

Gotovo 50 sudionika su već prošli kroz projekt. Različiti programi za stručno usavršavanje izbjeglica idu iznad i izvan potreba i standardne ponude tvrtke, a korist je obostrana jer integracija kroz susret, kada ljudi koji rade zajedno razgovaraju jedni s drugima, upoznaju jedni druge i uče o načinu života drugih najučinkovitiji način prilagođavanja.

STAŽIRANJE Daimler je pokrenuo stažiranje za četrdeset izbjeglica i azilanata iz Afganistana, Eritreje, Gambije, Nigerije, Pakistana i Sirije u Stuttgartu u studenom 2015.

Ovih dana, više od 30 sudionika će dobiti ponude od agencija za privremeno zapošljavanje za nastavak radnog odnosa u industriji, trgovinama ili obrtima. Dva pripravnika nastavit će se stručno usavršavati najesen u Daimleru, a do tada su u radnom odnosu. Daimler na ovom projektu blisko surađuje s njemačkim Saveznim zavodom za zapošljavanje i relevantnim centrima. Program traje 14 tjedana, a sastoji se od praktičnog dijela u proizvodnim operacijama i popratnom učenju njemačkog, te prakticiranju razgovora za posao i pripremi molbi za posao. Na završnoj podjeli svjedodžbi i potvrda bili su i predstavnici Agencije za privremeno zapošljavanje, te njemačkog Saveznog zavoda za zapošljavanje s konkretnim ponudama radnih mjesta.

“Iskustva pokazuju da tražitelji azila imaju potencijal da postanu vješti zaposlenici u budućnosti. Rano i dobro vođena integracija izbjeglica kroz obrazovanje i rad je ključ za socijalnu integraciju. Činjenica da je Daimler prepoznao svoju društvenu odgovornost i kroz školovanje i stažiranje azilanata preuzeo važnu ulogu u njihovoj integraciji je jasan i važan znak i drugima. Sretni smo što se Daimler AG oslonio na stručnost njemačkog Saveznog zavoda za zapošljavanje u izazovnom odabiru sudionika i vrlo smo zadovoljni rezultatima”, kaže Raimund Becker, član upravnog odbora njemačke Savezne agencije za zapošljavanje.

Daimler pruža aktivnu pomoć izbjeglicama od 2013. kroz program “Wingsof Help”, a do sada su pomagali i poslali četiri konvoja sirijskim izbjegličkim kampovima u Turskoj i sudjelovali u dva humanitarna leta prema sjevernom Iraku. Daimler je aktivan u gotovo svakoj zemlji svijeta, pa je suradnja između različitih nacionalnosti dio svakodnevne rutine u tvrtki već desetljećima. Samo u Njemačkoj, djelatnici oko 140 različitih nacionalnosti rade u Daimleru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s