Mercedesovi kamioni povezali cestu i Internet

Na ovogodišnjem IAA (International Commercial Vehicle Show) Daimler je kao vodeći svjetski proizvođač kamiona dokazao svoju tehnološku nadmoć u području povezivanja i zajedničkog upravljanja kamiona. Oko 365.000 Daimler kamiona diljem svijeta već su povezani putem Fleet Board i Detroit Connect sustava – više nego bilo koji drugi proizvođač može ponuditi. Daimler Trucks je sustavno radio na povezivanju vozila, od prometnog, preko logističkog do sigurnosnog segmenta.

EFIKASNOST Potpuno povezan kamion inicira radikalne promjene u prometu što će cestovni promet roba učiniti još efikasnijim – ne samo za vozača, prijevoznika i proizvođača vozila, već i za društvo u cjelini.

Daimler Trucks sustavno provodi ovaj cilj, od 2013. povezivanje je dio njegove poslovne strategije u što ulaže oko pola milijarde eura u povezivanje svojih kamiona, te u stvaranju novih usluga i digitalnih rješenja, u narednih pet godina. Počevši od ovogodišnjeg IAA, Daimler Trucks će kontinuirano dodavati nove pakete usluga svojim dosadašnjim telematskim uslugama, te učiniti svoje platforme dostupnima trećim osobama.

Na A52 autocesta blizu Düsseldorfa, Daimler Trucks je predstavio impresivan primjer mogućnosti koje su otvorene digitalno povezanim kamionima.

SIGURNOST Tri bežično povezana kamiona u rednoj kombinaciji uz ostalo mogu smanjiti potrošnju goriva do sedam posto, uz istovremeno značajno povećanje sigurnosti u prometu.

Na temelju DaimlerTrucks Highway Pilot sustava za autonomnu vožnju teških kamiona, tri kamiona su povezana i formirali aerodinamički optimiziranu, potpuno automatiziranu kolonu. Ovime su kamioni premješteni u sferu interneta koji je servis ne samo za vožnju autocestom nego povezuje sve one koji su uključeni u konkretan prijevoz: vozači, operateri flote, radionica, proizvođač i osiguravajuća društava i vlasti. Oni dobivaju informacije u realnom vremenu koja su prije bile nedostupne – o stanju tegljača i poluprikolice, prometa i vremenskim uvjetima, dostupnosti parkinga na autocestama, benzinskim postajama, odmorištima i mnogo više.

Na ovaj su način kamioni u potpunosti povezani s okruženjem, postaju dio interneta i kontinuirano šalju i primaju informacije. Svi oni koji su uključeni u logističkom procesu mogu koristiti ove podatke u stvarnom vremenu za svoje potrebe. U budućnosti će tako biti moguće smanjiti čekanja na utovar i istovar, smanjiti papirologiju i izbjeći prometne gužve.

„Daimler tako postavlja temelj treće industrijske revolucije. U eri interneta svi alati i strojevi će biti opremljeni senzorima koji stalno pružaju protok informacija u realnom vremenu. To će iz temelja promijeniti način na koji ćemo napraviti posao. Internet stvari nudi potpuno nove mogućnosti “, ističe Jeremy Rifkin, autor, sociolog i futurolog.

Prijevoz robe je preduvjet za gospodarski rast. Međutim, prijevoz više robe u budućnosti zahtijeva inovativna rješenja ako želimo izbjeći prometne gužve. Daimlerovi pametni kamioni imaju potencijal da se radikalno promijeni cestovni prijevoz tereta u nadolazećim godinama.

FENOMEN Već danas, Daimler Trucks generira vrijedne informacije u donedavno nezamislivoj mjeri s oko 400 senzora po vozilu te je u potpunosti softverski povezan, u nekim segmentima bolje od putničkog zrakoplova.

Velika količina podataka koje kamion može slati i primati stvara potpuno nove mogućnosti za cijeli logistički sektor i društvo u cjelini. U Europi, na primjer, oko 25 posto svih kamionskih kilometraža je još uvijek bez tereta. Na temelju podataka iz povezanih kamiona, logistička poduzeća će u budućnosti biti u mogućnosti iskoristiti svoje kapacitete puno bolje i time smanjiti prazna putovanja.

U 2015. njemački sudionici u prometu su pretrpjeli oko 568.000 prometne gužve u ukupnoj dužini od oko 1,1 milijuna kilometara što je rezultiralo povećanjem potrošnje goriva i emisija CO2. Uz dostupnost i razmjenu podataka o prometu u stvarnom vremenu, kamioni s inteligentnim senzorima će u budućnosti biti u mogućnosti spriječiti sudare i zaobići prometne gužve.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s