Policijski Smartovi u ophodnji ulicama New Yorka

Ekonomska kriza nagnala je Amerikance da prihvate mudra i racionalna rješenja koja Europljani već godinama koriste. Pomalo otkrivaju europske štedljive automobile, shvaćaju da diesel nije samo za lokomotive, a zanimljivo je kako su u policiji korak ispred svih. Prvo je kalifornijska policija u službu uvela BMW-ove specijalne policijske motocikle i umirovila teške i nezgrapne Hraley Davidsone, a unatrag nekoliko dana na ulicama New Yorka u službi NYPD-a su Smartovi.

Smart USA je isporučio prvih sto posebno opremljenih Smart ForTwo za potrebe njujorške policije, a još ih 150 čeka na isporuku. Smartovi će zamijeniti poznate motorizirane trokolice kojima su se policajci godinama koristili na ulicama uvijek živog velegrada.

Okretnost, prostranost i pouzdanost su glavni razlozi zašto se Ured servisne podrške (SSB) u New Yorku, pod vodstvom zamjenika povjerenika Roberta S. Martineza, odlučio dopuniti vozni park čuvara zakona s 250 Smartova ForTwo. Presudne su bile i činjenice da za razliku od trokotačnih motocikala s kojima se danas policajci služe Smart ima klima uređaj što značajno olakšava posao policijskim ophodnjama na vrućem asfaltu New Yorka.

Bijelo-plavi Smartovi imaju specifičnu opremu, uključujući i plava policijska svjetla na krovu, te policijsku radio opremu. Službenik Ralph Jefferson, koji je preuzeo jednog od prvih NYPD Smartova i vozi ga po Kineskoj četvrti, vrlo je zadovoljan: “Smart je prostran i okretan i čini moj posao puno lakšim. Također, mnogi ljudi kažu da su im mala patrolna vozila vrlo simpatična.”

I zanimljivost za kraj: New York kasni gotovo desetljeće za Zagrebom jer je Smart odavno u službi PU zagrebačke za potrebe ophodnji užim gradskim središtem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s