Na Auto Šangaju predstavljen GLB – SUV na platformi B-klase

S konceptnim GLB-om na Auto Šangaju (od 18. do 25. travnja 2019.) Mercedes-Benz pokazuje kako funkcionalan može biti SUV na platformi kompaktne B-klase.

Uz GLA kao sportski višenamjenski automobil, Concept GLB stavlja naglasak na prostranost i robusnost. Konceptni automobil (D/Š/V: 4634/1890/1900 milimetara) ima prostor za do sedam putnika zahvaljujući dugom međuosovinskom razmaku (2829 milimetara). Brojne značajke signaliziraju da se koncept GLB osjeća kao kod kuće na grubim terenima.

Koncept ima jasne, površinski naglašene konture s reduciranim linijama i preciznim rezovima. Uspravni prednji dio s upečatljivim MULTIBEAM LED prednjim svjetlima jasan je dokaz o off-road genima, kao i kratkim prevjesima sprijeda i straga.

Pokreće ga četverocilindrični benzinski motor M 260 u kombinaciji s mjenjačem s dvostrukom spojkom 8G-DCT, s maksimalnom snagom od 165 kW/224 KS i najvećim okretnim momentom od 350 Nm. Blok motora od lijevanog aluminija s cilindričnim oblogama od lijevanog željeza ima CONICSHAPE tehnologiju.

TRUBA Kako bi se dodatno smanjilo trenje klipa i postigla manja potrošnja goriva, provrt cilindra se proširi na donjem kraju košuljice cilindra. Nastali, konačni oblik podsjeća na usta trube.

Osnovna arhitektura kontrolne ploče odgovara B-klasi, sa širokim kokpitom okrenutim vozaču i funkcijama i zaslonima koji se kontroliraju preko Mercedes-Benz korisničkog iskustva – MBUX. Nove značajke su cjevasti elementi off-road tipa u brušenom aluminiju koji zaokružuju ploču s instrumentima na donjem kraju. To daje armaturnoj ploči dojam robusnosti, snage i određenog faktora zabave.

DOJAM Ispod tri okrugle središnje mlaznice za zrak nalazi se upravljačka ploča klima uređaja s namjerno analognim izgledom, čiji gumbi stvaraju dojam da su izrađeni od čvrstog aluminijskog cilindra.

Ovo nije prvi put da je kompaktni SUV koncept obilježio svjetsku premijeru na izložbi Auto Shanghai: 18. travnja 2013. Mercedes-Benz koncept GLA privukao je pozornost javnosti. Uvjereni smo tako da će i GLB biti nova uspješnica.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s