Skulptura Vision Mercedes Simplex, sjećanje na prvi moderni automobil

Na Design Essentials 2019, Mercedes-Benz Design predstavlja “Vision Mercedes Simplex”, skulpturu koja utjelovljuje baštinu i budućnost luksuznog branda Mercedes-Benz. Simbolizira prijelaz u novo doba dizajna i tehnologije.

U proljeće 1901. povijest mobilnosti radikalno se promijenila. Na trkačkom tjednu u Nici na startnoj se  liniji pojavio automobil nalik na nešto s drugog planeta. Naravno, bio je to automobil visokih performansi koji je Daimler-Motoren-Gesellschaft razvio na prijedlog vizionara Emila Jellineka.

Mercedes 35 PS, nazvan po Jellinekinoj kćeri Mercedes, pojavio se s potpuno novom arhitekturom vozila i dominirao u natjecateljskim trkačkim utrkama, koje su se odvijale na čuvenoj stazi od Nice do La Turbieja. Upravo u srcu onoga što je sada Mercedes – Benz International Design Center Europe u blizini Nice. Dizajn je prepoznat kao prvi moderni automobil. Prije gotovo 120 godina, ovaj koncept bio je pionir uspjeha i uzor za sve automobile koji su trebali uslijediti, bez obzira na marku. Izgled vozila predstavljen prvi put prije više od jednog stoljeća i danas ostaje tehnička osnova svih automobila.

Skulptura “Vision Mercedes Simplex” podsjeća na ovaj povijesni događaj i nosi pionirski duh i stilske karakteristike tih dana, ali danas u 21. stoljeće. Njegova poruka? Strast prema luksuzu i inovacijama dio je DNK marke Mercedes-Benz.

Hladnjak spaja dominantni okvir u ružičastom zlatu, a podsjeća na brončanu rešetku radijatora iz povijesnog primjera. S otvorom u obliku velikog crnog panela/zaslona gdje se nalazi digitalni natpis “Mercedes”, kao i animacije koje pružaju informacije o stanju vozila. I ovaj je detalj simbol transformacije luksuzne marke Mercedes-Benz u digitalni svijet.

Besprijekoran prijelaz izvana, interijera i korisničkog iskustva odražava holistički pristup Mercedes-Benz filozofije dizajna. To je posebno vidljivo u tekućem prijelazu koji nalikuje flauti između poklopca motora i ploče s instrumentima sa smanjenim sučeljem koje djeluje s projekcijama. Besprijekoran pogled nastavlja se u podnožje.

UI/UX dizajn pokazuje Mercedes-Benz viziju digitalnog luksuza. Vozaču se prikazuju samo podaci koji mu zapravo trebaju u specifičnoj situaciji tijekom vožnje. Srce ploče s instrumentima je fizički instrument ružičasto-zlatne boje na kojem se projicira dinamični digitalni sadržaj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s